kuchnia włoska Kraków

Perfekcyjną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, jaki bezbłędnie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, ale które z nich będzie w najwyższym stopniu dobre? Najczęściej jest tak, że najodpowiedniej dostosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj mogłoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma gigantyczny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o słusznej strukturze pasującej do dania.

kuchnia włoska Kraków

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bezlik przeróżnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę bardziej poszaleć.
•    Polecane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz także Sangiovese, Negroamaro, lub także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć porządnie z serem, w związku z tym zamiast tego lepiej pomyśleć o dobraniu wyśmienitego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Dodatkowo lżejsze czerwone wina z są następnym doskonałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeśli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *